Skip to main content

Tips voor ouders van kinderen die visueel en gevoelsmatig denken

Als ouder van een kind dat visueel en gevoelsmatig denkt, kun je soms best wat tips gebruiken. Met deze zeven tips voor ouders help je je kind om het ook in jullie gezin een stukje makkelijker te maken.

1. Maak gebruik van pictogrammen

Door simpele afbeeldingen te maken van een activiteit, weet je kind wat er van hem verwacht wordt. Zo kan je een volgorde aanbrengen. Wil je dat je kind zich zelfstandig gaat aankleden? Breng dan de volgende stappen in beeld; eerst je onderbroek, dan je shirt, vervolgens je broek, en als laatste je sokken en je schoenen.

2. Werk met korte opdrachten

Geef je je kind meerdere opdrachten, maar doet het of de eerste of de laatste opdracht, maar nooit alle drie? Werk dan liever met drie korte opdrachten los na elkaar en zorg dat ze meteen uitvoerbaar zijn.

3. Luister goed naar de gedachtesprongen van een kind

Soms zegt je kind iets waarvan je denkt, waar gaat dit over? Heel vaak gaat je kind verder in een gesprek dat je een paar dagen geleden met hem voerde. Maar een kind kan ook iets op een andere manier interpreteren (associatie maken) waardoor je een heel andere reactie krijgt dan je verwacht.

4. Zorg voor structuur: ordening, duidelijkheid, regelmaat en authenticiteit

Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Als je iets anders zegt dan je werkelijk doet, hebben kinderen die visueel en gevoelsmatig denken dat onmiddellijk door. Wees congruent (echt en oprecht) en geef overzicht, zodat je kind weet waar het aan toe is.

5. Geef ruimte aan creatieve ingevingen en behoeftes

Soms kunnen gevoelige en visueel denkende kinderen hele leuke dingen vragen en fantastische ideeën naar voren brengen. Neem ze vooral serieus. Ze konden je nog wel eens doen verrassen!

6. Leg uit door te tekenen en op te schrijven

Wanneer je iets wilt uitleggen, teken het dan even. Het wordt voor je kind veel duidelijker, omdat hij het niet hoeft voor te stellen. Zo ziet het direct het beeld dat bedoeld wordt. Vaak zie je dat het kind zelf ook even wil tekenen als hij iets wil vertellen.

7. Ga er vaak op uit

Ga veel naar buiten, nieuwe dingen ontdekken, naar doe-musea en naar open dagen van bijvoorbeeld de brandweer of het ziekenhuis. Al deze ervaringen helpen je kind om weer nieuwe kennis op te bouwen.

Kortom; door naar het kind te luisteren, ruimte te geven aan creativiteit en met korte opdrachten te werken, doet het kind succeservaringen op en krijgt het steeds meer zelfvertrouwen. Wil je meer hulp bij het vergroten van het zelfvertrouwen of het kind laten groeien op school?

Kijk dan ook eens bij mijn pagina’s over:

Meer tips voor ouders?

Wil je meer tips, informatie of overleggen wat je voor je kind kunt betekenen? Vul dan het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!