Tips voor kinderen die visueel en gevoelsmatig denken

 

1. Maak gebruik van pictogrammen

Door simpele afbeeldingen te maken van een activiteit, weet je kind wat er van hem verwacht wordt. Zo kan je een volgorde aanbrengen. Wil je dat je kind zich zelfstandig gaat aankleden? Breng dan de volgende stappen in beeld; eerst je onderbroek, dan je shirt, vervolgens je broek, en als laatste je sokken en je schoenen.

2. Geef korte opdrachten

Geef je kind drie opdrachten en hij doet of de eerste of de laatste opdracht, maar nooit alle drie. Geef liever drie korte opdrachten na elkaar en zorg dat ze meteen uitvoerbaar zijn.

3. Luister goed naar de gedachtesprongen van een kind

Soms zegt je kind iets waarvan je denkt, waar gaat dit over? Heel vaak gaat je kind verder in een gesprek dat je een paar dagen geleden met hem voerde. Maar een kind kan ook iets op een andere manier interpreteren (associatie maken) waardoor je een heel andere reactie krijgt dan je verwacht.

4. Zorg voor structuur: ordening, duidelijkheid, regelmaat en authenticiteit

Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Als je iets anders zegt dan je werkelijk doet, hebben kinderen die visueel en gevoelsmatig denken dat onmiddellijk door. Wees congruent (echt en oprecht) en geef overzicht, zodat je kind weet waar het aan toe is.

5. Geef ruimte aan creatieve ingevingen en behoeftes

Soms kunnen zij hele leuke dingen vragen en fantastische ideeën naar voren brengen. Neem ze vooral serieus

6. Leg uit door te tekenen en op te schrijven

Wanneer je iets wilt uitleggen, teken het dan even. Het wordt voor je kind veel duidelijker, omdat hij het niet hoeft voor te stellen. Het ziet direct het beeld dat bedoeld wordt. Vaak zie je dat het kind zelf ook even wil tekenen als hij iets wil vertellen.

7. Ga er vaak op uit

Ga veel naar buiten, nieuwe dingen ontdekken. Ga naar doe-musea en naar open dagen van bijvoorbeeld de brandweer of het ziekenhuis. Al deze ervaringen helpen je kind om weer nieuwe kennis op te bouwen.