Skip to main content

Begrijpend Lezen

Alle teksten de Baas!

Door 6 simpele stappen te volgen krijg je overzicht en inzicht in teksten.
Geschikt voor kinderen vanaf groep 5 t/m Voortgezet Onderwijs.

Wist je dat Begrijpend Lezen de basis is voor vrijwel alle schoolvakken? En dat daarom het aanleren van een goede manier om Begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?

Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, Begrijpend Lezen, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen essentieel. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter!

Overzicht en Inzicht

Cindy Cornelissen heeft een methodiek ontwikkeld om kinderen (en volwassenen) op een makkelijke manier met teksten om te leren gaan. In 6 stappen leren de kinderen hoe ze door (saaie, lange) teksten kunnen komen en deze te begrijpen en te onthouden. Samen zoeken we naar de manier die het best bij het kind past om een tekst te verwerken. Het ene kind werkt graag met kleuren en houdt van mindmappen. Het andere kind maakt liever een samenvatting. Het stappenplan biedt hiervoor een uitstekende leidraad, waardoor deze vaardigheden (samenvatting, mindmap maken enz.) steeds makkelijker te ontwikkelen zijn. Deze methodiek is voor zowel Beelddenkers als Taaldenkers zeer goed in te zetten.

Andere vakken

Ook bij het vak Rekenen en dan met name bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen, is eigenlijk ook voor een deel Begrijpend lezen!

En natuurlijk gebruik je Begrijpend lezen ook voor vakken als Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat…… maar begrijpen niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand.

Als kinderen niet goed Begrijpend kunnen lezen, kan dat voor problemen zorgen in het Voortgezet onderwijs.

Hoe en wat?

Bij Vooruitlopers zijn zowel groepstrainingen als individuele trainingen te volgen voor Begrijpend Lezen. De groepstraining gaat door bij minimaal 2 kinderen. Er kunnen maximaal 4 kinderen in de groep. In 6 lessen van anderhalf uur leert een kind een tekst te overzien, verschillende leesstrategieën toe te passen, vragen te maken bij een tekst en nog veel meer. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan. Individuele trainingen zijn ook mogelijk, dit zijn dan 8 lessen van 60 minuten.

Meer informatie en aanmelden?

Wil je na het lezen meer informatie of wil je je zoon of dochter aanmelden? Vul dan het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Ik ben door Cindy Cornelissen gecertificeerd Alle teksten de Baas trainer.