Skip to main content

Tips voor thuiswerkende ouders en thuislerende kinderen

De scholen zijn weer dicht en veel ouders moeten weer thuiswerken. De combinatie thuiswerken en het geven van thuisonderwijs is ingewikkeld en kan voor irritaties zorgen bij ouder en kind. Hoe pak je dat nou aan? Hieronder wat handige tips voor thuiswerkende en thuislerende kinderen!

Tip 1. Bespreek de situatie met elkaar

Het is geen vakantie. School verwacht dat er thuis schoolwerk gemaakt wordt zolang je niet naar school mag.
Hou het haalbaar.

Tip 2. Bespreek afspraken en regels

Afspraken en regels helpen om een fijne sfeer in huis te houden en dat is juist nu heel belangrijk. Bespreek afspraken en regels, maak zo nodig nieuwe afspraken en regels en doe dat samen. Hou elkaar aan gemaakte afspraken en geef als ouder(s) het goede voorbeeld.

Tip 3. Zorg voor structuur in de school- en werkdag

Hou het normale ritme van een school- of werkdag aan. Sta op een vaste tijd op, ontbijt samen en spreek de dag door.
Zorg tussendoor voor voldoende beweging en ontspanning. Spreek vaste momenten af om te pauzeren en/of te lunchen. In de weekenden is iedereen vrij, net als anders.

Tip 4. Maak een dagplanning

Geef in je dagplanning antwoord op vragen als: wat, wanneer, waar, hoe en wie?  Bespreek waar hulp nodig is en wat zelfstandig kan. Op school worden kinderen ook uitgedaagd zelfstandig te werken. Verdeel het schoolwerk over de dag, afgewisseld met ontspanning en eet- en drinkmomenten. In de ochtend zijn kinderen vaak het meest effectief om informatie op te nemen. Probeer op de momenten dat hulp nodig is even geen andere werkzaamheden te plannen. Dit voorkomt frustratie en zo hou je het gezellig.

Tip 5. Zorg voor een rustige, opgeruimde werkplek

Een rommelige werkplek betekent vaak ook een rommelig hoofd. En een rommelig hoofd staat je concentratie, focus en productiviteit vaak in de weg. Zorg voor een vaste werkplek, organiseer schoolwerk per vak en leg alleen het schoolwerk op tafel dat op dat moment nodig is. Ruim aan het eind van de dag de werkplek op.

Tip 6. Motiveren voor schoolwerk

Voor veel kinderen kan een beloningsysteem helpend werken om gemotiveerd te blijven. Lukt het niet, laat het dan even voor wat het is. Voor dat moment of misschien wel voor de hele dag. Kost het je als ouder veel energie om je kind te motiveren en heb je spanning vanwege werkafspraken die ook moeten gebeuren, laat het schoolwerk dan rusten en zorg dat je eerst je eigen spanning onder controle krijgt. Dit zorgt uiteindelijk voor een fijnere sfeer in huis.

Tip 7. Zorg goed voor jezelf en elkaar

Bespreek met elkaar wat een ieder nodig heeft om deze veeleisende situatie vol te houden. In deze periode thuis heb je als ouder(s) meerdere rollen; je bent ouder, werkt thuis, je runt het huishouden en ondersteunt je kind of kinderen bij het thuisonderwijs. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig.

Tip 8. Bespreek je ervaringen

t.a.v. thuiswerken en thuisonderwijs, iedereen staat voor dezelfde uitdaging. We doen allemaal ons best en proberen zo goed mogelijk de maatregelen te volgen. Als het thuisonderwijs niet goed gaat, is het belangrijk om dit aan te geven bij school. School kan meedenken over oplossingen. Het helpt ook om eens met anderen je ervaringen uit te wisselen, wellicht kun je elkaar op die manier helpen.

Talentgesprek

Voor kinderen